Routes

Biesbosch route 1 of 3 uur

In de Biesbosch is het heerlijk stil. Ideaal om een paar uur van de ongerepte natuur te genieten. Je komt langs het fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg kijk je mooi uit over de wetlands van rietlanden, kreken en moerasbossen. Bij het Biesboschmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis en ontwikkeling van dit zoetwatergebied. Links kijk je uit over de Jantjesplaat. Deze voormalige landbouwpolder is in 2013 omgetoverd in een uitgestrekt wetland. Met een beetje geluk zie je hier de visarend en zeearend die hier soms jagen.

 

Biesbosch Fortentocht 5 uur

Met deze route komt u langs 4 forten. Onderweg kunt u 2 keer een stop maken.

FORT BAKKERSKIL (1879) is één van vier forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Biesboschlinie. Het fort diende als bescherming van de zuidelijk gelegen inundatiesluis, de Papsluis. 

FORT ALTENA (1847) Wie Fort Altena van boven bekijkt, ziet iets opmerkelijks dat we te danken hebben aan Napoleon. Hij legde een weg om het fort heen, de huidige A27 kon deze bocht niet maken en loopt nu dwars over het fortterrein. Fort Altena is het langste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, 420 meter lang!

FORT GIESSEN (1878) Voor de bouw van fort Giessen werd een tijdelijk smalspoorlijntje aangelegd om bouwmateriaal aan te voeren. Dit kwam per schip via de Maas bij Andel. Dit fort ligt als één van de weinige forten buiten het inundatiegebied. Dat komt omdat het fort op een stroomrug gebouwd is. In het op het eerste gezicht vlakke polderlandschap komen stroomruggen voor die één tot twee meter hoger liggen dan de rest van de polder. Om als vooruitgeschoven post de artillerie op afstand van Woudrichem en Loevestein te houden, werd fort Giessen op zo’n stroomrug gebouwd.

FORT STEURGAT (1880) In dit fort wordt nu gewoond, maar in tijden van mobilisatie bood het plaats aan 184 soldaten en 1 wasvrouw. Voor haar was een apart vertrek gereserveerd.

 

Dijken route 3 uur

Op deze route treft u bijzondere monumenten aan. Voor informatie over de route neem dan even contact met om op.

 

Brabantse en Dordtse Biesbosch route 5 uur

Met deze route rij je door het Brabantse en Dordtse deel van de Biesbosch. Je vangt dus twee bezienswaardigheden in één klap. Met een pont kun je heen en weer tussen de twee gebieden. Dat wordt genieten van de waterrijke natuur en de stilte! Vlakbij knooppunt 4 kun je een aangelegde heuvel beklimmen om het kunstwerk De Wassende Maan te ontdekken. Je maakt een rondje om de Noordwaard, een voormalig landbouwgebied dat ontpolderd is.


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  Gesloten
Woensdag:  10:00 - 17:00
Donderdag:  10:00 - 17:00
Vrijdag:  10:00 - 17:00
Zaterdag:  10:00 - 17:00
Zondag:  10:00 - 17:00

Afwijkende dagen
25 december t/m 26 december 2021 (Kerst 2021):   Gesloten
1 januari 2022 (Nieuwjaar 2022):   Gesloten


Facebook